Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har udviklet en ny måling, der viser antal personer og fuldtidspersoner på fleksydelse.
Fleksydelse er en tilbagetrækningsydelse for personer, der er visiteret til et fleksjob og betaler fleksydelsesbidrag for at få muligheden for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen. Fleksydelse er med andre ord en slags efterløn til fleksjobbere.
Den nye måling viser, at antallet af fleksydelsesmodtagere siden 2018 har ligget nogenlunde stabilt på omkring 3.000 fuldtidspersoner årligt. Der er kun få udsving i antal personer på fleksydelse i denne periode, som hovedsaligt skyldes COVID-19 epidemien i 2020-2021 og muligheden for at få udbetalt fleksydelsesbidraget skattefrit i 2018 og 2022.
2013 var det år, hvor flest var på fleksydelse. Her modtog godt 6.300 fuldtidspersoner fleksydelse. Fra 2014 til 2017 blev aldersgrænsen for at modtage fleksydelse hævet med et halvt år om året, hvilket i disse år har ført til et fald i antallet af fleksydelsesmodtagere.
Hvem modtager fleksydelse?
Hvornår det er muligt at modtage fleksydelse, afhænger af den enkelte persons fødselsdato og pensionsalder. For personer født den 1. juli 1959 og opefter kan fleksydelse modtages i op til tre år. Fleksydelse følger folkepensionsalderen, ligesom efterlønnen gør. Derfor vil fleksydelsesalderen være stigende.
Modtagerne af fleksydelse fordeler sig bredt over hele landet, men de fem kommuner med flest fleksydelsesmodtagere er Aarhus, Odense, Aalborg, København og Sønderborg.
Opgjort i fuldtidspersoner er 75 procent af fleksydelsesmodtagerne kvinder. Størstedelen af fleksydelsesmodtagerne er 65 år eller derover, og 96 procent har dansk oprindelse.
Komplet overblik over personer på tilbagetrækningsydelser
Med den nye måling findes der nu et komplet overblik over antallet af personer på tilbagetrækningsydelser på Jobindsats.dk. Her kan du både finde fleksydelse, efterløn, seniorpension, tidlig pension, førtidspension og folkepension.
Samtidig kommer modtagere af fleksydelse til at indgå i målingen Alle ydelser under ét, som viser offentligt forsørgede. Dermed stiger det totale antal offentlig forsørgede med mellem 3.000-6.000 fuldtidspersoner årligt (afhængigt af perioden), når fleksydelsesmodtagere medregnes.
Om målingen
Målingen viser antal personer og fuldtidspersoner, der har fået udbetalt fleksydelse. Det er også muligt at se antallet af fleksydelsesmodtagere sat i forhold til arbejdsstyrken og befolkningen.
Fleksydelsesmålingen kan fordeles på køn, alder, kommune og herkomst og kan opgøres fra januar 2008 og frem.
Målingen bliver opdateret månedligt.
Gå til målingen: Antal personer og fuldtidspersoner