Barselsdagpenge blev i efteråret 2023 et nyt ydelsesområde på Jobindsats.dk. Området udvides nu med endnu en måling, der opgør omfanget af orlov med barselsdagpenge afholdt inden for barnets første leveår. Målingen er blandt andet udviklet for at kunne følge op på de nye regler om øremærket barsel blandt lønmodtagere, der har betydning for børn født fra og med den 2. august 2022.
Tallene viser, at det samlede gennemsnitlige omfang af orlov med barselsdagpenge i barnets første leveår har ligget stabilt på omkring 40 uger siden 2018. For børn, der ikke er omfattet af de nye regler om øremærket barsel, har den gennemsnitlige varighed af orlov med barselsdagpenge blandt mødre ligeledes ligget stabilt på omkring 40 uger, mens der blandt fædre har været en mindre stigning fra 5,8 uger i januar 2018 til 6,8 i juli 2022.
Efter de nye barselsregler trådte i kraft, er mødres orlov faldet til lidt over 35 uger, mens den for mænd er steget til nu 10 uger. Det betyder, at reformen har medført, at fædre tager længere orlov end tidligere, men stigningen er dog lidt mindre end det fald, der et sket i omfanget af mødrenes barselsperiode. Ændringen ser imidlertid ikke ud til at have stor betydning for, hvor meget orlov, der samlet set bliver holdt per barn.
Når det samlede gennemsnitlige omfang af orlov per barn ikke svarer til summen af omfanget for mødre og fædre, skyldes det, at lidt over en tredjedel af børnene i målingen kun har én forælder, der modtager barselsdagpenge inden for barnets første leveår. Det kan skyldes, at den anden forælder ikke er berettiget til barselsdagpenge, ikke har søgt og afholdt orlov, eller at der tale om soloforældre. Hvis der alene er en far, der holder barsel med barselsdagpenge inden for barnets første leveår, indgår det afholdte barsel i gennemsnittet for fædre, men udgør samtidigt den samlede barsel for barnet.
Figur 1: Antal ugers orlov med barselsdagpenge per barn i barnets første leveår fordelt på relationstype |
Anm.: Der indgår alene børn, der har mindst én forælder, der har afholdt orlov med barselsdagpenge inden for barnets første leveår. Personer, der ikke har modtaget barselsdagpenge i perioden, indgår altså ikke i opgørelsen. Kilde: ATP og egne beregninger. |
I en ny analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan du læse mere om, hvordan fordelingen af orlov med barselsdagpenge har udviklet sig. Analysen tager udgangspunkt i børn med to forældre, der modtager barselsdagpenge i første leveår.
Om målingen
Målingen viser det gennemsnitlige samlede omfang af orlov med barselsdagpenge i barnets første leveår for børn, der er født i den valgte periode. Omfanget er målt i afholdte uger per barn. Målingen kan fordeles på geografisk område, relation til barnet, orlovstype og status før barnets fødsel. Du kan se data for børn født i januar 2018 og frem. Målingen opdateres månedligt med nye periode, således at den nyeste udvikling i omfanget og fordelingen af orlov kan følges.
Der kan være en vis forsinkelse i data om barselsdagpenge. Eksempelvis er det for lønmodtagere arbejdsgiveren, der skal søge om refusion (udbetaling af barselsdagpenge), hvis forælderen modtager løn under orloven. Det skal gøres senest otte uger efter sidste fraværsdag, hvilket kan medføre et naturligt efterslæb. Det betyder, at tallene kan ændre sig ved senere opdateringer.
Målingen planlægges udvidet med endnu en fordelingsvariabel, der gør det muligt at opgøre, om orloven per barn fordeles på en, to eller eventuelt flere forældre. Desuden følges udviklingen i tildeling af orlov til sociale forældre, der blev muliggjort fra januar 2024, samt brugen af forlænget orlov til flerlingeforældre, som gælder for flerlinge født i maj 2024 eller senere, med henblik på eventuelt inddragelse i målingen på sigt. På grund af registreringsefterslæb og behovet for at kunne identificere afholdt orlov i et helt år efter barnets fødsel, vil sociale forældre tidligst indgå i målingen i juni 2025.
Gå til målingen: Antal uger med barselsdagpenge i barnets første leveår