61.000 dimittender modtog dagpenge i 2022. Det er det laveste antal dimittendledige siden 2010. Opgør man antal dimittendledige i fuldtidspersoner, var der i 2022 kun tale om 17.000, hvilket svarer til en gennemsnitlig ledighed på 14½ uge i 2022. Forskellen på de to tal skyldes således, at mange dimittender kun er ledige for en kort stund.
Den nye måling viser, at der skete en fordobling i antallet af ledige dimittender i perioden 2008 til 2013. Her gik antallet fra knap 32.500 til 73.300 personer. Udviklingen hænger blandt andet sammen med en stor stigning i antal elever, der fuldførte en kompetencegivende uddannelse i denne periode samt en nedgang i konjunkturerne efter finanskrisen.
Siden 2017 er antallet af dimittender faldet år for år, med undtagelse af 2020. I 2020 så vi en lille stigning, som følge af COVID-19. Betydningen af corona-forholdene på arbejdsmarkedet har dog været mindre markante for ledige dimittender end for de øvrige dagpengemodtagere. Det ses ved, at andelen af dimittender faldt i 2020.
Dimittendledigheden topper i juli
Antal dimittendledige dagpengemodtagere svinger hen over året og er højest i juli måned. Dette falder sammen med, at mange færdiggør deres uddannelse i sommermånederne. Historisk har der i gennemsnit været knap 36.500 ledige dimittender i juli måned i perioden 2012 til 2022. For de øvrige måneder er antallet i gennemsnit omkring 30.000 personer.
Juli 2022 skiller sig ud når der kun var 29.300 ledige dimittender, der modtog dagpenge. Det er det laveste antal for en juli måned i cirka ti år. Det lave antal skyldes blandt andet de gunstige forhold på arbejdsmarkedet, der har betydet, at de nyuddannede i højere grad kan springe ledighedskøen over.
Flest ledige dimittender i universitetsbyerne
Målingen viser også, at ledige dimittender især bor i universitetsbyerne Aarhus, Aalborg, Odense, København og Frederiksberg. I juli 2022 boede 62 procent af alle ledige dimittender på dagpenge i en af universitetsbyerne.
Det høje antal ledige dimittender i universitetsbyerne kommer også til udtryk ved, at de nyuddannede udgør en stor andel af alle dagpengemodtagere i de fem byer.
I juli 2022 var andel dimittender størst i Århus, hvor de ledige dimittender udgjorde 59 procent af alle dagpengemodtagere. Efterfulgt af Aalborg, Odense, København og Frederiksberg, hvor de ledige dimittender udgjorde henholdsvis 53, 52, 43 og 40 procent af alle dagpengemodtagere. Til sammenligning udgjorde andelen 34 procent på landsplan.
Spredning mellem A-kasser
Antallet og andelen af dimittender varierer på tværs af A-kasser. Fx viser målingen, at langt de fleste dimittendledige er medlemmer af Akademikernes A-kasse. Her var 16.000 personer dimittendledige i 2022. I den anden ende af skalaen ligger Lederne A-kasse, hvor kun 79 personer var dimittendledige.
Spredningen mellem A-kasser hænger blandt andet sammen med antallet af dimittender, der er medlem af en given A-kasse, hvornår dimittenderne færdiggør en kompetencegivende uddannelse og hvor let det er for dimittenderne at finde et arbejde.
Om målingen
Den nye måling viser både antallet af ledige dimittender på dagpenge, samt hvor stor en andel ledige dimittender udgør af alle dagpengemodtagere fra og med januar 2007 og frem til foreløbigt marts 2023.
I målingen kan man fx se andelen af ledige dimittender på tværs af A-kasser. Du kan også se fordelingen af ledige dimittender efter område, periode, køn og dagpengesats.
Målingen bliver opdateret hver måned.
Gå til målingen: Antal dimittendledige personer