Den nye måling viser, at andelen af ydelsesmodtagere med ordinære løntimer er steget fra 19 procent i 2018 til 23 procent i 2022. Lønnede timer eller ordinære løntimer dækker over de timer, som en ydelsesmodtager har på normale ansættelsesvilkår i en virksomhed. Der er dermed ikke tale om timer i løntilskuds- eller i fleksjob.
Stigningen er blandt andet drevet af, at der er flere aktivitetsparate ydelsesmodtagere, som i dag har ordinære løntimer og dermed har fået en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det gælder både når vi ser på antal og andel personer med ordinære løntimer. I 2018 havde fx 11 procent af de aktivitetsparate ydelsesmodtagere ordinære løntimer. I 2022 var andelen steget til 17 procent.
Regionale forskelle
Målingen viser også, at andelen af ydelsesmodtagere med ordinære løntimer varierer på tværs af kommuner.
Ser vi fx på de ti kommuner, der i 2022 havde den højeste andel ydelsesmodtagere med ordinære løntimer, havde de i gennemsnit en andel på 30 procent. Til sammenligning havde de ti kommuner med den laveste andel ydelsesmodtagere med ordinære løntimer et gennemsnit på 20 procent.
Anbefaling fra Reformkommissionen
Reform kommissionen har netop anbefalet, at der bliver udviklet en ny selvstændig måling om ordinære løntimer på Jobindsats, da det kan være med til sætte fokus på de lønnede timer.
Anbefalingen bunder i, at kommissionen peger på, at løntimer på arbejdsmarkedet skal være et mål for udsatte borgere. Kommissionen anfører, at selv en mindre tilknytning til en arbejdsplads kan mindske sociale- og sundhedsmæssige problemer, og at erfaringer viser, at lønnede timer kan motivere og give udsatte borgere tro på en fremtid på arbejdsmarkedet. Samtidig kan de lønnede timer være en genvej til hel eller delvis selvforsørgelse.
Om målingen
Målingen viser ydelsesmodtagere, der i samme måned, som de har modtaget ydelse, også har ordinære løntimer.
Målingen viser både antallet og andelen af personer med ordinære løntimer. Det er også muligt at se det gennemsnitlige antal ordinære løntimer per måned og dermed få et indblik i omfanget af ordinære løntimer.
Målingen kan opgøres på perioder fra januar 2008 og frem samt områder, såsom kommuner og hele landet. Dertil kan målingen opgøres på ydelsestype (kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses-og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, forrevalidering, revalidering, jobafklaringsforløb og ressourceforløb) samt på, om ydelsesmodtageren har været aktivitetsparat eller jobparat.
Målingen bliver opdateret månedligt.
Gå til målingen: Antal og andel ydelsesmodtagere med ordinære timer