Den nye måling ”Arbejdsmarkedsstatus for seniorer” giver mere viden om seniorers (fra 55+ år) tilknytning til det danske arbejdsmarked. Fx viser målingen, at en stigende andel af seniorer i alderen 60-66 år er i beskæftigelse, og herunder at andelen af 65-årige med tilknytning til arbejdsmarkedet er knap fordoblet inden for de seneste 10 år (fra knap 20 pct. til 37 pct.). Udviklingen skal bl.a. ses i lyset af forhøjelsen af efterløns- og pensionsalderen og den generelt stigende beskæftigelse siden 2013.
Med målingen er det muligt på månedlig basis at følge:
- Udviklingen i tilbagetrækningsalderen (dvs. personer uden eller med delvis kontakt med arbejdsmarkedet) over tid og over aldre (kan opgøres på et-års aldersgrupper).
- Hvor mange seniorer, som er på de forskellige former for tilbagetrækningsydelse hhv.
- Hvor mange seniorer, som har udbetalinger fra bl.a. private pensioner og arbejdsmarkedspensioner før folkepensionsalderen.
- Hvor mange, og hvor stor en andel seniorer, som har lønindkomst ved siden af en offentlig ydelse, tilbagetrækningsydelse, pension eller folkepension.
- Udviklingen i den gennemsnitlige beskæftigelsesgrad for seniorer i forskellige aldersgrupper og med forskellige arbejdsmarkedsstatus, fx beskæftigelsesgraden for seniorer med ren lønmodtagerbeskæftigelse eller for seniorer, der arbejder ved siden af en tilbagetrækningsydelse.
Udover område og periode, er det i målingen også muligt at fordele alle seniorer efter køn, alder, pensionsret og arbejdsmarkedsstatus, dvs. på beskæftigelse, ydelser, pensioner, selvforsørgelse mv.
Seniorernes alder er opgjort på enkeltår, så man detaljeret kan se, hvad der sker i takt med, at seniorerne nærmer sig pensionsalderen.
Målingen opgøres på månedsniveau og dækker perioden fra 2010 og frem.
Gå til målingen: Arbejdsmarkedsstatus for seniorer