I denne opdatering har vi lavet følgende tilpasninger:
- Øvrig vejledning og opkvalificering vil fra og med den 22. marts 2023 alene indgå som aktivt tilbud i opgørelserne for uddannelseshjælpsmodtagere og overgangsydelsesmodtagere uden for program i denne målgruppe. Øvrig vejledning og opkvalificering vil således ikke indgå som aktivt tilbud for de øvrige ydelsesgrupper i tilbudsmålingen.
- Fra og med marts 2023 vil gennemsnitligt 100 ordinære timer årligt blive sidestillet med aktivt tilbud. Kriteriet var tidligere 225 ordinære timer årligt.
- Alle jobsamtaler - på nær den første - kan fra og med den 22. marts 2022 afholdes ved personligt fremmøde, digitalt fremmøde eller telefonisk. Den første jobsamtale skal fortsat afholdes ved personligt fremmøde for at indgå i opgørelsen af samtaler.
Danskuddannelse efter danskuddannelsesloven, som er givet fra og med 22. marts 2023, indgår ikke som aktivt tilbud i denne opdatering, selvom der er tale om ordinær uddannelse omfattet af LAB § 90. Det vil blive rettet ved næste opdatering, så tilbud efter § 90 om danskuddannelse efter danskuddannelsesloven vil indgå som aktivt tilbud både før og efter 22. marts 2023.
Du kan læse mere om, hvordan de nye regler er implementeret i vores metodenotater på Jobindsats:
Metodenotat samtaler
Metodenotat tilbud
I forbindelse med opdateringen har vi desuden lavet en korrektion i opgørelsen. Antallet af afgivne samtaler og tilbud har af tælletekniske årsager fra og med 2020 hidtil været overvurderet for nogle personer. Det gælder for personer med mindst 12 måneders ydelsesvarighed, som har haft fravær/fritagelsesmarkeringerne ”Barsel” (den lange) samt ”Opfølgning uden kontakt” i en periode med særlige COVID-19-regler. Dette er nu rettet.
Korrektionen har medført, at andelen af ydelsesmodtagere, som ikke har fået mindst fire samtaler henholdsvis mindst et aktivt tilbud, er steget. Der vil ikke bagudrettet foretages opfølgning i forbindelse med skærpet tilsyn over for kommuner, der med den korrigerede opgørelse ikke længere opfylder kriterierne om, at gennemsnitligt 80 procent af ydelsesmodtagerne skal have haft mindst fire samtaler henholdsvis mindst et aktivt tilbud over de 12 måneder i 2022.
Jobcenterindbliksrapporten forventes opdateret i starten af næste uge med nye tal på baggrund af de opdaterede målinger.