25.04.2024
Om faktiske antal tilmeldte ledige og fuldtidsledige på Jobnet
Målingen viser antal personer og fuldtidspersoner, der tilmelder sig ledige på Jobnet.dk. Det er også muligt at se antal nytilmeldte ledige på Jobnet.
Det er en betingelse, at man melder sig ledig på Jobnet.dk, hvis man ønsker at modtage dagpenge eller søger om kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.
Opgørelsen af tilmeldte ledige på Jobnet er ikke en egentlig ledighedsopgørelse, men en god indikator for udviklingen i den endelige ledighed.
Tilmeldte/nytilmeldte ledige omfatter personer, der har tilmeldt sig ledige på Jobnet, som:
- Modtagere af dagpenge (både fulde og supplerende dagpenge herunder i forbindelse med arbejdsfordeling og hjemsendelse). Modtagere af dagpenge er alle jobparate.
- Dimittender, der er berettiget til dagpenge
- Jobparate modtagere af kontanthjælp og overgangsydelse
- Jobparate modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse
- Åbenlyst uddannelsesparate modtagere af uddannelseshjælp- og overgangsydelse
Gruppen af personer, der indgår i målingen, er den samme, som indgår i den officielle ledighedsstatistik.
Målingen er lavet på baggrund af de realtidsbaserede opgørelser, der blev udviklet under COVID-19 i foråret 2020, og som gjorde det muligt at følge udviklingen i ledigheden helt tæt.
Hvad viser målingen?
- Målingsvariabel 1: Antal tilmeldte personer
Viser antallet af jobparate ledige personer tilmeldt Jobnet.
- Målingsvariabel 2: Antal tilmeldte fuldtidspersoner
Viser antallet af jobparate ledige personer tilmeldt Jobnet omregnet til fuldtidspersoner.
- Målingsvariabel 3: Antal nytilmeldte personer
Viser antallet af nytilmeldte jobparate ledige personer på Jobnet.
Hvordan er målingsvariablene beregnet?
Målingsvariabel 1: Antal tilmeldte personer
Målingsvariablen er opgjort som antal unikke personer, der er tilmeldt Jobnet i den valgte måned. Personer, der har været tilmeldt flere gange inden for den valgte måned, tæller kun med én gang i den pågældende måned.
Målingsvariabel 2: Antal tilmeldte fuldtidspersoner
Målingsvariablen er beregnet som antallet af tilmeldte personer på Jobnet omregnet til fuldtidspersoner ved hjælp af det gennemsnitlige antal tilmeldte dage inden for den valgte måned.
I omregningen til fuldtidspersoner bliver der taget udgangspunkt i det antal hverdage, hver enkeltperson har været tilmeldt Jobnet inden for den valgte måned, divideret med det antal hverdage, som måneden dækker. Hvis en person har været tilmeldt Jobnet i halvdelen af dagene i måneden, vil personen tælle med som en halv fuldtidsperson i opgørelsen af antal fuldtidspersoner.
Målingsvariabel 3: Antal nytilmeldte personer
Målingsvariablen er beregnet som antal unikke personer, som er tilmeldt Jobnet i den valgte måned. Kriteriet for at tælle som nytilmeldt i måneden er, at man ikke i den forudgående kalendermåned har været tilmeldt ledig på Jobnet som jobparat. Hvis en person i den forudgående kalendermåned var tilmeldt Jobnet som aktivitetsparat, tæller personen med, hvis personen nu tilmeldes som jobparat. Hvis en tilmeldt person skifter visitationskategori fra aktivitetsparat til jobparat i en given måned, tæller person også med som nytilmeldt. Hvis en person (ny)tilmeldes to eller flere gange inden for samme måned, tæller personen kun som én nytilmeldt person. Her adskiller opgørelsen sig således fra de ugebaserede opgørelser af antal nytilmeldte, der indgår i styrelsens rapporter ”Vores arbejdsmarked” og ”Beskæftigelsesministeriets COVID-19 Beredskab”, hvor en person er nytilmeldt, hvis der er gået mindst syv dage, siden personen sidst var tilmeldt ledig på Jobnet.
Hvad kan målingen fordeles på?
Udover geografisk område og periode (der alene kan opgøres på måneder) kan målingen fordeles på:
- Tilmeldegruppe
- A-kasse
- Branche
- Højest fuldførte uddannelse
Tilmeldegruppe
Tilmeldte ledige kan fordeles på, om de modtager a-dagpenge mv. eller kontanthjælp mv.
A-dagpenge mv. omfatter dagpengemodtagere og dimittender, der har meldt sig ledige.
Kontanthjælp mv. omfatter personer, der har tilmeldt sig ledige som jobparate modtagere af kontanthjælps- og overgangsydelse, jobparate modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt åbenlyst uddannelsesparate modtagere af uddannelseshjælp og overgangsydelse. Gruppen omfatter også tilmeldte ledige på den tidligere arbejdsmarkedsydelse, og personer som var i målgruppen for særlig uddannelsesydelse og kontantydelse. Disse ydelser kunne modtages i perioden 2013-2017.
Branche
Branchetilhørsforholdet for tilmeldte/nytilmeldte ledige er opgjort med udgangspunkt i den seneste tilgængelige måned med beskæftigelsesoplysning fra e-indkomst inden for en forudgående periode på to år. Hvis en person har været tilknyttet mere end én branche den seneste tilgængelige måned, bliver branchetilhørsforholdet fastlagt ud fra den branche, hvor personen har haft mest beskæftigelse. Personer med løn, men med ukendt brancheoplysning, er placeret under uoplyst aktivitet. Hvis en tilmeldt ledig ikke har beskæftigelsesoplysninger inden for den forudgående periode på to år, bliver vedkommende angivet som personer med ingen lønoplysninger.
Det branchetilhørsforhold, som en person har, når vedkommende tilmelder sig Jobnet, bliver fastholdt indtil personen afmeldes som ledig og indtil en eventuel nytilmelding. Her vil der igen blive set to år tilbage for at fastlægge branchetilhørsforholdet.
Højest fuldførte uddannelse
Tilmeldte lediges højeste fuldførte uddannelse bliver opgjort i slutningen af den pågældende måned.
Vær dog opmærksom på, at højest fuldførte uddannelse kun bliver opgjort én gang årligt af Danmarks Statistik med en vis forsinkelse. Opgørelsen foreligger typisk først seks måneder efter referencetidspunktet 30. september i et givent år. Fx offentliggør Danmarks Statistik i begyndelse af april 2024 nye tal for 2023 (opgjort per 30. september 2023). Uddannelser, der er gennemført efter referencetidspunktet, vil først indgå i opgørelsen ved næste års opdatering. En uddannelse, der er gennemført i december 2023, vil fx først indgå ved Danmarks Statistiks opdatering i begyndelsen af april 2025.
Den årlige opdatering af oplysningerne om højest fuldførte uddannelse vil derfor medføre efterregistreringer bagud i tid. Ved opdateringen med et nyt år vil udviklingen gå mod en højere andel med højere uddannelser (mellemlange videregående uddannelser (MVU) og lange videregående uddannelser (LVU)) og en lavere andel med grundskole/gymnasiale uddannelser hhv. bacheloruddannelse.
Hvor kommer data fra?
Målingerne er baseret på data fra følgende kilder:
- TASS (tilmeldedata fra jobnet.dk)
- SKAT’s eIndkomst register
- Kommunernes sagsbehandlings- og økonomistyringssystemer
- Danmarks Statistiks uddannelsesdata om højeste fuldførte uddannelse (HFUDD11)
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen bliver opdateret hver måned.
Hvad skal jeg være opmærksom på?
Målingen viser data fra januar 2008 og frem. Der er et databrud i tidsserien omkring årsskiftet 2019/2020, der betyder, at antallet af tilmeldte ledige efter januar 2020 er på et lidt højere niveau, end i perioden frem til 2020.
Databruddet kan henføres til Lov om aktiv beskæftigelsesindsats, der trådte i kraft i januar 2020. Indførelsen af loven betyder, at der er ikke længere er et krav til ledige om, at de hver 7. dag skal bekræfte på Jobnet, at de er aktivt jobsøgende. Før 1. januar 2020 ville personer, der ikke minimum hver 7. dag gik ind på Jobnet og angav, at de fortsat var aktivt jobsøgende, automatisk blive afmeldt. Det ville således også ske for borgere, der kom i job, og som i den forbindelse ikke selv afmeldte sig som ledig på Jobnet. Lovændringen betyder, at der ikke længere er samme automatik i ”oprydningen” af tilmeldte, der glemmer eller ikke får afmeldt sig som ledig.
Pligten til at joblogge, og a-kassernes pligt til løbende at følge med i medlemmernes jobsøgning i joblog, vil dog med en vis forsinkelse bidrage til, at dagpengemodtagere afmelder sig eller bliver afmeldt af sagsbehandler (hvis de er kommet i job), når de bliver indkaldt til samtale. Enten fordi de ikke har joblogget en hel kalendermåned eller som led i de almindelige kontaktforløb. Der er ikke de samme regler for afmelding på kontanthjælpsområdet, hvor borgerne ikke på samme måde som dagpengemodtagere afmeldes automatisk, når de kommer i job eller undlader at booke jobsamtaler inden for den frist, som kommunen har givet. Hvis en jobparat borger ikke er aktivt jobsøgende, vil kommunen ved tvivl om borgerens rådighed kunne rådighedsvurdere borgeren ved fx at give et tilbud. Hvis borgeren uden rimelig grund udebliver fra tilbuddet sanktioneres dette. Dagpengemodtagere udgør godt 80 procent af de tilmeldte ledige, mens kontanthjælpsmodtagere mv. udgør knap 20 procent.
Du skal være opmærksom på databruddet ved tidsserier, der rækker ind over årsskiftet 2019/2020. Vi vurderer dog fortsat, at antal tilmeldte ledige på Jobnet.dk er en god indikator for udviklingen i ledigheden.
Det skal bemærkes, at antallet af tilmeldte fuldtidspersoner på Jobnet.dk generelt er på et højere niveau end de endelige ledighedstal (bruttoledigheden). Det skyldes dels, at der er en række tilmeldte, der aldrig får en ydelsesudbetaling eller ikke bliver afmeldt på den dag, de går i beskæftigelse. Dels kan der i ledighedsstatistikken tages højde for de timer pr. dag, ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet. Dvs. at der tages højde for sygdom, ferie, lønindkomst mv. Ved opgørelsen af tilmeldte fuldtidspersoner kan der ikke tages højde for dette og antal fuldtidsledige sker på baggrund af antal dage, man er tilmeldt som ledig. Endelig tages der i ledighedsstatistikken højde for, om personer er deltids- eller heltidsforsikrede, dvs. deltidsforsikrede tæller som 0,8 fuldtidsledig person, mens den samme person i tilmeldestatistikken tæller som én fuldtidsledig person.
Fordeler du tidsserier på brancher, skal du også være opmærksom på følgende:
De mange tilmeldte ledige under 'ingen lønoplysninger' primo 2008 skyldes, at STAR først har eIndkomstoplysninger fra og med januar 2008, hvor eIndkomstregisteret blev indført.
I den første del af måleperioden frem mod 2012/2013 udgjorde antallet af tilmeldte under oplyst aktivitet en forholdsvis større andel af det samlede antal tilmeldte end i årene efter. Det skyldes, at arbejdsgiverne på det offentlige område er blevet stadigt bedre til at indrapportere til eIndkomst med produktionsenheds-numre (P-numre).
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontaktsiden.