07.01.2025
Om antal personer med opbrugt dagpengeret fordelt på efterfølgende arbejdsmarkedsstatus
Målingen viser antallet af a-dagpengemodtagere, som har opbrugt retten til dagpenge fordelt på deres efterfølgende arbejdsmarkedsstatus. Vist i antal og andel.
Hvad viser målingen?
- Målingsvariable 1: Antal personer med opbrugt dagpengeret
Viser antallet af a-dagpengemodtagere, som har opbrugt retten til dagpenge fordelt på deres efterfølgende arbejdsmarkedsstatus. - Målingsvariable 2: Andel personer med opbrugt dagpengeret
Viser a-dagpengemodtagere, som har opbrugt retten til dagpenge fordelt efter deres efterfølgende arbejdsmarkedsstatus (procentfordeling).
Hvordan er målingen beregnet?
Målingsvariable 1 og 2: Antal og andel personer
Antal personer, der har opbrugt retten til dagpenge, opgøres på baggrund af a-kassernes indberetninger til Forsikrede Lediges og Efterlønsmodtageres Udbetalings Register (FLEUR) og Tællerdata fra 1. juli 2017 om dagpenge og sidste dag i dagpengeperioden. Disse oplysninger suppleres med oplysninger om modtagelse af sygedagpenge fra ledighed, ansættelse i løntilskud og feriedagpenge.
En person indgår i målingen med opbrugt dagpengeret i den valgte periode, såfremt én af følgende betingelser er opfyldt:
- A-kassen har indberettet sidste dag i dagpengeperioden faktisk eller forventet i Tællerdata inkl. evt. forlængelser, samtidig med, at den sidste dag med udbetaling af dagpenge falder i den valgte periode, og der er ikke udbetaling af dagpenge i perioden efter.
- Personen har i den valgte periode været ansat i løntilskud, modtaget feriedagpenge eller sygedagpenge fra beskæftigelse (op til den 6. uges sygedagpengeuge) på tidspunktet for sidste dag i dagpengeperioden, som indberettet af a-kassen.
En person indgår ikke i målingen med opbrugt dagpengeret i den valgte periode, såfremt én af følgende betingelser er opfyldt:
- Personen har opbrugt af dagpengeretten i forbindelse med overgangen til folkepension, inden for tre uger, og er dermed ikke længere berettiget til at modtage dagpenge, som følge af alder.
- Personen overgår til efterløn i måneden efter, at dagpengeretten er opbrugt, jf. ovenstående opgørelse.
- Personen er berettiget til en ny dagpengeperiode i måneden efter, at dagpengeretten er opbrugt, jf. ovenstående opgørelse.
Fra den 1. januar 2017 har det været muligt for dagpengemodtagere at forlænge dagpengeperioden med op til et år. Målingen er tilpasset således, at en dagpengemodtager kun indgår, hvis dagpengeperioden inkl. evt. forlængelser er opbrugt.
Ved samkøring med en række øvrige udbetalingsregistre er det muligt at opgøre disse personers efterfølgende arbejdsmarkedsstatus på forskellige tidspunkter efter opbrugt dagpengeret. Arbejdsmarkedsstatus efter opbrugt dagpengeret opgøres som én af nedenstående kategorier:
- Lønmodtagerbeskæftigelse
- Uddannelse
- Ydelser efter opbrugt dagpengeret
- Kontanthjælp mv.
- Sygedagpenge og jobafklaringsforløb
- Fleksjob
- Tilbagetrækningsydelser
- Barselsdagpenge
- Dagpenge/genoptjent dagpengeret
- Andet
- Selvforsørget
Hvert forløb kan kun afsluttes med én status ad gangen. Hvis der på nedslagstidspunktet er sammenfald af flere typer status, bliver den aktuelle status prioriteret i nedenstående rækkefølge ud fra et statushierarki, hvor nummer 1 vælges frem for nummer 2 osv. Er der eksempelvis i data registreret såvel sygedagpenge som fleksjob i opgørelsesugen for en given person, placeres personen som modtagende sygedagpenge.
- Særlig uddannelsesydelse
- Arbejdsmarkedsydelse
- Kontantydelse
- Kontanthjælp
- Uddannelseshjælp
- Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse
- Sygedagpenge
- Jobafklaringsforløb
- Revalidering/forrevalidering
- Ressourceforløb
- Ledighedsydelse
- Fleksjob
- Efterløn
- Fleksydelse
- Førtidspension
- Seniorpension
- Tidlig pension
- Folkepension
- Barselsdagpenge
- Dagpenge/genoptjent dagpengeret
- Uddannelse
- Lønmodtagerbeskæftigelse
- Andet
- Selvforsørget
Arbejdsmarkedsstatus opgøres for alle personer i samme måned, som dagpengeophøret (opgøres den 1. i måneden efter), samt den første i måned 3 , 6 , 9, 12, 15, 18, 21 og 24 efter dagpengeophøret.
Kontanthjælp mv. dækker over kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, forrevalidering, revalidering, ressourceforløb og ledighedsydelse.
Tilbagetrækningsydelser dækker over efterløn, fleksydelse, førtidspension, seniorpension, tidlig pension og folkepension.
Andet dækker over død, udvandret, orlov, sevicejob, VSU, SVU og VEUF.
Lønmodtagere opgøres som personer, der ikke har modtaget ydelse i perioden efter dagpengeophøret og som minimum har haft én dags beskæftigelse i den pågældende kalendermåned ifølge e-indkomst.
Uddannelse opgøres som personer, der ikke har modtaget ydelse i perioden efter dagpengeophøret, og som har en udbetaling af SU i den pågældende kalendermåned. Til og med 2016 blev ungebasen benyttet sammen med SU.
Selvforsørget omfatter personer, som hverken er registreret med offentlig ydelse i perioden efter dagpengeophøret eller lønindkomst i den tilsvarende kalendermåned. Gruppen indeholder således bl.a. personer der:
- Ernærer sig af formue/forsørges af ægtefælles indtægt
- Udøver selvstændig virksomhed
- Afholder ferie for egen regning
- Modtager kompensationsydelse (dvs. afventer seniorjob)
- Har uoplyst lønindkomst eller lønindkomst fra udenlandsk arbejdsgiver (dvs. personer, der f.eks. er ansat i Sverige)
- B-indkomst (honorarer eller free-lance)
- Pension
- Sociale servicelove (pasning af syge, døende mv.) samt andre mindre ydelsesområder
Generelt vil oplysninger om efterløn samt feriedagpenge for den seneste periode, der foreligger data for være underopdaterede, da data for antallet af personer overgået til efterløn hhv. har modtaget feriedagpenge først vil foreligge på et senere tidspunkt. Der kan ligeledes være registreringsefterslæb i de øvrige registre, hvilket bevirker, at der for specielt den seneste periode kan ske ændringer i opgørelserne af såvel antal personer, der er opgjort til at have opbrugt dagpengeretten samt deres arbejdsmarkedsstatus.
Databrud:
Anciennitetstællingen af dagpengesystemet er suspenderet i perioden 1. marts 2020 til 31 august 2020, som følge af COVID19, jvf. Lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. § 55, stk. 7. Suspenderingen betyder, at lediges dagpengeanciennitet blev sat på pause i perioden fra 1. marts 2020 til 31. august 2020, der er således ingen personer, som kan opbruge deres dagpengeret i denne periode, derfor er der ingen observationer for disse måneder.
I forbindelse med aftale om udvidelse af hjælpepakker fra 27. oktober 2020 blev det besluttet, at personer, der opbruger deres dagpengeret i perioden fra 1. november 2020 til 1. november 2021 får forlænget deres dagpengeret med 2 måneder. Der er således ingen personer, der i månederne november og december 2020 kan opbruge deres dagpengeret, derfor er der ingen observationer for disse måneder.
I perioden 1. januar 2021 til 28. februar 2021 er der genindført suspension af dagpengeforbruget, som følge af COVID-19, jvf. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om sygedagpenge af 19/01/2021. Det betyder, at ingen personer kan opbruge deres dagpengeret i januar og februar 2021, derfor er der ingen observationer for disse måneder.
Suspensionen af dagpengeforbruget er yderligere forlænget af to omgange frem til den 30. juni 2021, dels med Aftale om yderligere forbedringer af hjælpepakkerne for ikke mindst de mindre erhvervsdrivende af 9. februar 2021 og dels med Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om sygedagpenge, lov nr. 877 af 12/05/2021. Det betyder, at ingen personer kan opbruge deres dagpengeret i perioden 1. januar 2021 til 30. juni 2021, derfor er der ingen observationer for disse måneder.
Hvad kan målingen fordeles på?
Målingen skal fordeles på geografisk område og periode og kan fordeles på køn, alder, herkomst og a-kasser (seneste udbetalende).
Hvor kommer data fra?
Forsikrede Lediges og Efterlønsmodtageres Udbetalings Register (FLEUR) og Tællerdata (fra 1. juli 2017), frem til 30. juni 2017 Registret for arbejdsmarkedsstatistik (RAM), Kommunale sagsbehandlings- og økonomisystemer, AMFORA, KMD's sygedagpengeregister, KMD's register for sociale pensioner, Resultatdata, Til- og afmelderegisteret (TASS), e-indkomst, CPR-registeret, SU-registeret og Ungebasen.
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen opdateres hver måned. Ved valg af måling fremkommer en uddybning af den valgte målingsgruppe, der bl.a. oplyser, hvornår målingen sidst blev opdateret, og hvornår den næste opdatering forventes.
Metoden til opgørelse af personer med opbrugt dagpengeret er blevet revideret i et samarbejde mellem Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Danske A-kasser og a-kasserne februar 2019.
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontakt-siden.