Hjemmearbejde vokser: Hver 15. jobannonce nævner hjemmearbejde
18.02.2025
Hjemmearbejde vokser: Hver 15. jobannonce nævner hjemmearbejde
Andelen af arbejdsgivere, der nævner hjemmearbejde som en mulighed i jobannoncer, er vokset markant siden corona. Ti gange flere nævner hjemmearbejde i jobopslag i dag end for bare fem år siden. Det viser en ny analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Stigning i jobannoncer, der promoverer hjemmearbejde
Zoom-møder, arbejde på distancen og fleksible arbejdstider. Hjemsendelser under corona og et øget udbud af digitale muligheder har gjort hjemmearbejde populært for både medarbejdere og arbejdsgivere. Ti gange flere arbejdsgivere nævner således hjemmearbejde i jobannoncer i dag end for fem år siden. Populariteten kan både være et udtryk for nye rekrutteringsstrategier hos arbejdsgiverne med tilbud om øget fleksibilitet, og for andre om ændret tilrettelæggelse af arbejdet i virksomheden med faste hjemmearbejdsdage for medarbejderne.
Andelen af jobannoncer, hvor hjemmearbejde bliver nævnt, er således steget fra 0,7 pct. i 2019 til 6,7 pct. svarende til hver 15. annonce i 2024, jf. figur 1. Stigningen er helt sammenfaldende med coronaperioden efter at have ligget stabilt på under 1 pct. af jobannoncerne fra 2014 til 2019.
Figur 1: Efter corona er andelen af jobannoncer, der tilbyder hjemmearbejde, vokset
Anm.: Procentdel af jobannoncer, hvor hjemmearbejde nævnes, over tid. Jobkategorier inden for salg er fjernet på tværs af erhvervsområder i datagrundlaget.
Kilde: Egne beregninger på baggrund af jobannoncer fra Jobindex og Jobnet.
Selvom hjemmearbejde nu nævnes i mere end hver 15. jobannonce, så er antallet der en gang imellem arbejder hjemme endnu større. Ifølge tal fra Danmarks Statistik arbejdede 42 procent af danskerne hjemmefra minimum en dag inden for fire uger, i andet kvartal af 2024. Det er det højeste niveau siden perioden med corona ved første kvartal 2021, jf. Danmarks Statistik.
Stor forskel på antal jobannoncer med hjemmearbejde på tværs af erhvervsområder
På tværs af erhvervsområder er der stor forskel på, hvor meget hjemmearbejde fylder i jobannoncer i dag, jf. figur 2. Generelt gælder det, at de erhvervsområder, hvor hjemmearbejde oftest bliver nævnt i jobopslag ikke overraskende er karakteriseret af arbejde foran en computer.
Det gælder eksempelvis erhvervsområdet IT og teleteknik, som topper listen. Her blev hjemmearbejde nævnt i 17,9 procent af jobannoncerne i 2024. I toppen ligger også design og grafisk arbejde, kontorarbejde og akademisk arbejde. Omvendt nævnes hjemmearbejde sjældent i jobannoncer for erhvervsområder, der er kendetegnet ved fysisk arbejde, såsom Hotel, restauration, køkken og kantine, eller hvor der er tæt borgerkontakt, såsom Sundhed, omsorg og personlig pleje.
Figur 2: Forskel på tværs af erhvervsgrupper i hvor stor en andel af jobannoncerne, der nævner hjemmearbejde i 2024
Anm.: Procentdel af jobannoncer, hvor hjemmearbejde nævnes, for hvert ESCO-STAR erhvervsområde i 2024. Jobkategorier inden for salg er fjernet på tværs af erhvervsområder i datagrundlaget.
Kilde: Egne beregninger på baggrund af jobannoncer fra Jobindex og Jobnet.
Jobkategorier inden for salg er fjernet fra analysen på tværs af erhvervsområder
Hjemmearbejde ses typisk som et tilbud om fleksibilitet for medarbejderen. På nogle arbejdspladser kan hjemmearbejde imidlertid være påkrævet eller opfordret fra arbejdsgiver. Dette gælder særligt for jobkategorier inden for salg, hvor hjemmekontor kan fungere som en base, som sælger tager ud til kunder fra. En stikprøve af 100 annoncer – hvor jobkategorier er inden for salg og hjemmearbejde er nævnt i opslaget – viste, at for 54 pct. af jobannoncerne forventede arbejdsgivere, at sælger arbejdede ud fra hjemmekontor.
Da hjemmearbejde er et krav eller opfordring af arbejdsgiver i mange annoncer, hvor jobkategorien er inden for salg, er jobkategorier inden for salg fjernet på tværs af erhvervsområder i datagrundlaget. For 4,5 pct. af det samlet antal jobannoncer, fra år 2014 til 2024, er jobkategorier inden for salg. Disse er fjernet fra datagrundlaget.
Stor stigning i jobannoncer med hjemmearbejde inden for IT og teleteknik samt design, formgivning og grafisk arbejde
Zoomer man ind på de fem erhvervsområder i 2024, som oftest annoncerer med mulighed for hjemmearbejde, er der sket er en generel stigning de seneste år, jf. figur 3.
IT og teleteknik har haft den største fremgang. I 2014 blev hjemmearbejde nævnt i 1,8 procent af alle jobannoncer inden for dette erhvervsområde, mens det 10 år senere gælder for 17,9 procent. Der er også sket en stor stigning inden for Design, formgivning og grafisk arbejde, hvor andelen af jobannoncer med hjemmearbejde er vokset fra 1,3 procent i 2014 til 15,1 procent i 2024. Arbejdsgivere inden for disse erhvervsområder anvender altså i stigende grad hjemmearbejde som led i deres rekrutteringsstrategi for at tiltrække medarbejdere.
Figur 3: Blandt de top fem erhvervsområder, med hyppigst annoncering af hjemmearbejde, er stigningen i brugen af hjemmearbejde i jobannonceringen betydelig. Det gælder særligt efter corona
Anm.: Udvikling i de fem erhvervsområder med højest procentdel jobannoncer, hvor hjemmearbejde nævnes. Jobkategorier inden for salg er fjernet på tværs af erhvervsområder i datagrundlaget.
Kilde: Egne beregninger på baggrund af jobannoncer fra Jobindex og Jobnet.
Sådan er der gjort
Data består af cirka 3 millioner jobopslag på Jobindex og Jobnet fra perioden år 2014 til 2024. I disse jobopslag er der søgt efter en række ord, der indikerer, at arbejdsgiveren tilbyder hjemmearbejde. De specifikke ord er: hjemmearbejde, hybridarbejde, remote arbejde, telearbejde samt synonymer til disse ord. Der er søgt efter ord på dansk, engelsk, tysk, svensk og norsk. Ordene er valgt gennem en løbende proces, hvor vi har læst jobopslag og lavet mindre test af, om metoden er retvisende. Over 300 tilfældigt udvalgte jobannoncer er systematisk blevet evalueret gennem mindre test i denne proces. På baggrund af dette, er de fire nøgleord og de tilhørende synonymer udvalgt.
For at evaluere metoden er 200 tilfældige jobannoncer blevet udtrukket og gennemgået. Evalueringen peger på, at metoden er god til at kategorisere, om en jobannonce nævner hjemmearbejde. Iblandt de 200 annoncer er der ingen tilfælde, hvor modellen vurderer, at en annonce nævner hjemmearbejde, hvor det ikke er tilfældet.
Da en mindre andel af alle jobannoncer nævner hjemmearbejde, er der yderligere udtrukket 200 tilfældige jobannoncer, som metoden har placeret som at indeholde hjemmearbejde. 11 af de 200 annoncer er fejlkategoriseret, da arbejdsgiver ikke tilbyder hjemmearbejde. Med andre ord indikerer evalueringen, at metoden overordnet er god til at kategorisere, om jobannoncer nævner hjemmearbejde – men at der kan være fejl i ca. 5 pct. af tilfældene. Evalueringen bygger på en stikprøve af data. Det bør derfor understreges, at modellen fungerer som en indikator for antal jobannoncer, der nævner hjemmearbejde.
Hent analysen
Du kan downloade analysen som PDF gennem linket neden for.