29.11.2023
Om antal personer og fuldtidspersoner
Målingen viser antal personer og fuldtidspersoner på kontanthjælp. Derudover viser målingen også antallet af fuldtidspersoner på kontanthjælp i procent af arbejdsstyrken og i procent af befolkningen.
Hvad viser målingen?
Målingsvariabel 1: Antal personer
Viser antal personer, der har modtaget kontanthjælp inden for den valgte periode.
Målingsvariabel 2: Antal fuldtidspersoner
Viser antal personer, der har modtaget kontanthjælp inden for den valgte periode, omregnet til fuldtidspersoner.
Målingsvariabel 3: Fuldtidspersoner i procent af arbejdsstyrken
Viser antal fuldtidspersoner på kontanthjælp opgjort som andel af de 16-66 årige i arbejdsstyrken.
Målingsvariabel 4: Fuldtidspersoner i procent af befolkningen
Viser antal fuldtidspersoner på kontanthjælp opgjort som andel af de 16-66 årige i befolkningen.
Hvordan er målingen beregnet?
Målingsvariabel 1: Antal personer
Målingsvariablen er opgjort som antal unikke personer, der har modtaget kontanthjælp i den valgte periode. Personer, der har modtaget kontanthjælp flere gange inden for den valgte periode, tæller kun med én gang i opgørelsen. Hvis man fx har valgt perioden ét år, og en person har modtaget kontanthjælp to eller flere gange inden for dette år, vil personen således kun tælle som én person i opgørelsen.
Målingsvariabel 2: Antal fuldtidspersoner
Målingsvariablen er opgjort som antal dage, hver enkeltperson har modtaget kontanthjælp inden for den valgte periode divideret med det antal dage, som dækker hele perioden. Hvis man vælger perioden én måned, og en person har modtaget kontanthjælp i 15 dage, vil personen tælle med som en halv fuldtidsperson i opgørelsen af antal fuldtidspersoner.
Målingsvariabel 3: Fuldtidspersoner i procent af arbejdsstyrken
Målingsvariablen er opgjort som antal fuldtidspersoner (jf. målingsvariabel 2) divideret med antal personer mellem 16 og 66 år i arbejdsstyrken. Det vil sige personer som enten er i beskæftigelse eller er ledige.
Målingsvariabel 4: Fuldtidspersoner i pct. af befolkningen
Målingsvariablen er opgjort som antal fuldtidspersoner (jf. målingsvariabel 2) divideret med antal personer mellem 16 og 66 år i befolkningen.
Bruttoledighed
Målingsvariablerne er opgjort som bruttoledighed. Det vil sig antallet af enkeltpersoner, der inden for de(t) valgte område(r) og de(n) valgte perioder modtager kontanthjælp og/eller deltager i aktivering. Hvis en kontanthjælpsmodtager får løntilskud og ikke modtager kontanthjælp i den valgte periode, indgår personen ikke i antallet af kontanthjælpsmodtagere for perioden, hvor kontanthjælpsmodtageren modtager løntilskud.
Antal personer vs. fuldtidspersoner
Antal fuldtidspersoner udregnes på baggrund af antal dage, hvor kontanthjælpsmodtageren modtager kontanthjælp divideret med det samlede antal dage i den valgte periode og/eller antal timer, hvor kontanthjælpsmodtageren er aktiveret divideret med det samlede antal mulige aktiveringstimer i den valgte periode.
Forskellen mellem antal personer og fuldtidspersoner skyldes, at der er personer, der ikke er fuld tid i løntilskud samt personer, der kun modtager forsørgelse i en del af den valgte periode. Fx vil en person, der modtager kontanthjælp i perioden 1. marts til 15. marts indgå som én person i antal personer for marts måned, men kun som en halv fuldtidsperson. En person, der er 30 timer i løntilskud i hele marts måned (og ikke modtager kontanthjælp i denne periode) vil indgå som én person i antal personer for marts måned, men 30/37 fuldtidsperson.
Øvrige opmærksomhedspunkter
Fra 1. januar 2016 indeholder målingerne også kontanthjælp til førtids- og folkepensionister uden ret til fuld social pension.
Kontanthjælpsmodtagere indeholder også kontanthjælpsmodtagere, der er omfattet af integrationsprogrammet.
Fra 1. september 2015 blev der indført en selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt en overgangsydelse (ændret betegnelse fra integrationsydelse januar 2020). Ydelserne træder i stedet for uddannelses- eller kontanthjælp for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte udlændinge samt personer, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet. Fra 1. juli 2016 får alle i denne gruppe selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse. Indførelsen af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse betyder, at udviklingen i uddannelses- og kontanthjælp efter 1. september 2015 skal tolkes med varsomhed.
Personer, der før 1. januar 2012 modtog starthjælp eller introduktionsydelse, indgår i målingen som kontanthjælpsmodtagere før 1. januar 2012.
Hvad kan målingen fordeles på?
Udover geografisk område og periode kan målingen fordeles på:
- Køn
- Alder
- Herkomst
- Visitationskategori
Disse data er for alle personer opgjort den sidste dag, den enkelte modtog kontanthjælp inden for den valgte periode. Hvis en person er flyttet mellem to kommuner inden for den valgte periode, tæller personen med i opgørelsen for begge kommuner, men kun som én person for hele landet. Det samme gør sig gældende, hvis en person skifter aldersgruppe eller visitationskategori i perioden.
Hvor kommer data fra?
Data kommer fra kommunale sagsbehandlings- og økonomisystemer samt AMFORA. Tal for arbejdsstyrke og befolkning kommer fra Danmarks Statistik.
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen bliver opdateret hver måned.
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontaktsiden