25.04.2024
Om lediges jobmål (Arbejdskraftreserven ESCO-STAR)
Målingen viser, hvilke job ledige angiver at søge og stå til rådighed for ("Jeg søger job som"). Her kan du fx blive klogere på, hvilke erhvervsgrupper og stillingsbetegnelser som flest jobparate ledige angiver, at de søger job inden for, samt hvilke konkrete stillinger flest ledige er interesseret i. Den nye måling er baseret på den danske version af EU’s nye oversigt over stillingsbetegnelser (ESCO-STAR).
Målingen viser lediges jobmål ("Jeg søger job som"). Det vil sige, hvilke stillinger ledige i deres CV angiver, at de søger job inden for og står til rådighed for. Borgeren skal kunne bestride jobmålet med de kompetencer, som borgeren allerede har eller vil have efter kort opkvalificering/oplæring.
Målingen er baseret på den danske version af EU’s nye oversigt over stillingsbetegnelser/stillingsnomenklatur (ESCO-STAR). EU’s nye stillingsoversigt ESCO trådte i kraft juni 2021 og afløser den hidtidige stillingsnomenklatur DISCO. Målingen starter derfor juli 2021.
Overgangen til stillingsoversigten ESCO har medført, at der er stillingsbetegnelser, som enten ikke er videreført fra DISCO (fx stillingen vodbinder) eller stillinger, der er blevet erstattet af flere nye stillingsbetegnelser, fordi de er gjort mere detaljerede (fx akademisk medarbejder). Det har gjort det nødvendigt at udvikle en ny måling baseret på ESCO.
STAR har sammen med arbejdsmarkedets parter tilpasset EU's ESCO-nomenklatur til det danske arbejdsmarked. Derfor betegnes oversigten, som denne måling er baseret på, ESCO-STAR. Denne oversigt bliver også brugt i STARs løbende overvågning af rekrutteringssituationen på arbejdsmarkedet (rekrutteringssurveyen), i virksomhedernes opslag af ledige stillinger på Jobnet samt i forbindelse med lediges registreringer af deres CV hhv. deres angivelser af hvilke konkrete job de har søgt. Udbudssiden og efterspørgselssiden hænger således sammen på stillingsbetegnelsesniveau.
Lediges jobmål bliver opgjort for alle jobparate ledige. I målingen er det både muligt at se jobmål for alle jobparate ledige uanset længden på ledighed samt for jobparate ledige, som har minimum 13 ugers sammenhængende ledighed. Jobparate ledige omfatter de samme personer, som indgår i ledighedsstatistikkerne. Det vil sige:
- Dagpengemodtagere
- Jobparate modtagere af kontanthjælp
- Jobparate modtagere af selvforsørgelsesydelse
- Jobparate modtagere af hjemrejseydelse samt overgangsydelse
- Åbenlyst uddannelsesparate modtagere af uddannelseshjælp
Målingen erstatter den hidtidige måling ’Arbejdskraftreserven’, der er opgjort på baggrund af den tidligere stillingsnomenklatur DISCO. Målingen ’Arbejdskraftreserven’ viser antallet af personer med minimum 13 ugers sammenhængende ledighed i perioden fra 2012 til og med juni 2021. Målingen ’Arbejdskraftreserven’ kan ikke fordeles på stillingsbetegnelser.
Hvis den nye måling sammenholdes med den gamle måling af ’Arbejdskraftreserven’, er det muligt at lave en sammenhængende tidsserie for antal personer i arbejdskraftreserven fra og med januar 2012 og frem. Tidsserien kan laves for antal jobparate ledige i arbejdskraftreserven, som har minimum 13 ugers sammenhængende ledighed.
Hvad viser målingen?
Målingsvariabel 1: Arbejdskraftreserven
Målingen opgør antallet af jobparate ledige i den valgte måned. Det er både muligt at få data fordelt på alle jobparate ledige uanset længden på deres ledighed samt på jobparate ledige med minimum 13 ugers sammenhængende ledighed. Det er også muligt at se en vægtet opgørelse af, hvilke stillinger ledige angiver, at de søger job inden for.
Målingsvariabel 2: Antal berørte
Viser en ikke-vægtet opgørelse af, hvilke stillinger ledige angiver, at de søger job inden for.
Hvordan er målingsvariablene beregnet?
Målingerne omfatter bruttoledige personer mellem 16-66 år, som i den sidste uge i den valgte måned er ledige og/eller aktiverede, og som modtager en af følgende forsørgelsesydelser:
- A-dagpenge
- Kontanthjælp og uddannelseshjælp (jobparate og åbenlyst uddannelsesparate)
- Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse (jobparate og åbenlyst uddannelsesparate)
Personer, der i den sidste uge i den valgte måned er fritaget for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet på grund af barsel, værnepligt, arbejdsfordeling, vejrlig, materielmangel, pension, uafbrudt sygedagpenge eller pasning af syge i minimum fire sammenhængende uger, indgår ikke i opgørelsen.
Målingsvariabel 1: Arbejdskraftreserven
Målingsvariablen er opgjort som antallet af jobparate personer mellem 16-66 år, der er ledige og/eller aktiverede den sidste uge i måneden (og ikke er fritaget for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet) fordelt efter de stillingsbetegnelser, som de har registreret, de søger job inden for. Arbejdskraftreserven er et vægtet tal, hvor hver person maksimalt kan tælle som én person, uanset hvor mange stillinger, som personen har registreret at søge job inden for. En ledig, der søger job inden for tre forskellige stillinger, vægter således med 0,33 på hver af de tre stillinger. Jo flere stillinger, en ledig søger job indenfor, jo mindre vægt har den enkelte person inden for de pågældende stillingsbetegnelser, som personen søger job inden for.
Målingsvariabel 2: Antal berørte
Målingsvariablen er opgjort som antallet af jobparate personer mellem 16-66 år, som i den sidste uge i den valgte måned er ledige og/eller aktiverede (og ikke er fritaget for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet) fordelt efter de stillingsbetegnelser, som de har registreret, de søger job inden for. I Antal berørte vægter hver stilling én person, uanset hvor mange stillinger, som personen har registreret at søge job inden for. En ledig, der angiver at søge job inden for tre stillinger, tæller således som én berørt person inden for hver af de tre stillinger.
Antallet af personer i henholdsvis arbejdskraftreserven og antal berørte er altid ens i totalerne, da totalen er en optælling af unikke personer i populationen. Underopdelingerne af Arbejdskraftreserven vil summe til totalen, da underopdelingerne er vægtet, mens summen af underopdelingerne af Antal berørte vil være større end totalen, da underopdelingerne ikke er vægtede.
I opgørelsen af henholdsvis arbejdskraftreserven og antal berørte med minimum 13 ugers ledighed gælder følgende:
I opgørelsen af sammenhængende ledighed indgår uger, hvor personen modtager dagpenge (inkl. aktivering og feriedagpenge fra ledighed), kontanthjælp og uddannelseshjælp samt SHO-ydelse samt står til rådighed på arbejdsmarkedet den sidste uge i den valgte måned (der skal være ledighed/aktivering i ugen). Selvom personen opfylder kravet om sammenhængende ledighed i minimum 13 uger, kan personen i den sidste uge i den valgte måned være fritaget for at stå til rådighed. Er dette tilfældet, indgår personen ikke i opgørelsen. Når en ledig ikke længere er fritaget fra at indgå i reserven, kan personen indtræde igen ved næste opgørelse af reserven. Der ses i givet fald bort fra fritagelsesperioden (op til 3 uger), når kravet om 13 ugers sammenhængende ledighed i den forbindelse opgøres. Det opfattes således fortsat som sammenhængende ledighed, hvis der er ledighed i ugen umiddelbart før og efter en fritagelsesperiode på tre uger. Fritagelse i mere end tre uger afbryder et tidligere ledighedsforløb.
En periode på fire sammenhængende uger uden aktivering eller én af de nævnte ydelser eller fritagelse for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet afbryder optællingen af længden på ledighedsperioden i opgørelsen af Arbejdskraftreserven med minimum 13 ugers ledighed.
Hvis en ledig flytter kommune i den valgte periode, er det vedkommendes bopæl i slutningen af perioden, der afgør det geografiske tilhørsforhold i målingen. Det afbryder ikke optællingen af længden på ledighedsperioden, hvis en person flytter kommune.
Ledige, der både modtager a-dagpenge og kontanthjælp i den sidste uge i den valgte måned, er i målingen registreret under a-dagpenge.
Hvad kan målingen fordeles på?
Udover geografisk område og periode kan målingen fordeles på:
- Ydelsesgrupper
- Stillingsbetegnelser
Hvor kommer data fra?
Målingerne er baseret på data fra følgende kilder:
- Forsikrede Ledige og Efterlønsmodtageres Udbetalings Register (FLEUR)
- Aktiveringsdata og lediges angivelse af hvad de søger job som (Plandata)
- Kommunernes sagsbehandlings- og økonomistyringssystemer vedr. udbetalte ydelser
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen bliver opdateret hver måned.
Hvad skal jeg være opmærksom på?
Tallene for ”Arbejdskraftreserven – alle ledige” kan ikke sammenlignes med tallene for antal berørte personer fra Jobindsatsmålingerne om a-dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp samt SHO-ydelse. Det skyldes, at arbejdskraftreserven omfatter personer, der er ledige og/eller aktiverede i den sidste uge i den valgte måned, mens ydelsesmålingerne omfatter alle ledige/aktiverede i måneden. Desuden indgår ledige og aktiverede modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp og SHO-ydelse, der er fritaget fra rådighed, ikke i denne måling om Arbejdskraftreserven og Antal berørte.
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontaktsiden.