16.05.2024
Om antal personer og fuldtidspersoner på fleksydelse
Målingen viser antal personer og fuldtidspersoner på fleksydelse. Derudover viser målingen fuldtidspersoner på fleksydelse i pct. af arbejdsstyrken og i pct. af befolkningen.
Hvad viser målingen?
Fleksydelse er en tilbagetrækningsydelse for personer, som er visiteret til et fleksjob og tilmeldt fleksydelsesordningen, og som ønsker at have muligheden for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen. Ordningen trådte i kraft første gang den 1. juli 2001, jf. Bekendtgørelse af lov om fleksydelse (LBK nr. 222 af 12/02/2021 med seneste ændringer).
Fleksydelse kan modtages i op til 5 år før folkepensionsalderen, alt efter personens fødselsdato. For personer født den 1. juli 1959 og opefter kan fleksydelse modtages i op til 3 år. Det er vedtaget, at fleksydelse skal følge folkepensionsalderen, ligesom efterlønnen gør. Derfor vil fleksydelsesalderen være stigende.
For at modtage fleksydelse skal man opfylde følgende betingelser:
- Betale fleksydelsesbidrag
- Være visiteret til et fleksjob og have været det i mere end 3 måneder
- Som hovedregel have betalt fleksydelses- og efterlønsbidrag i sammenlagt 30 år
- Være fyldt 60 år, men ikke nået folkepensionsalderen. Fleksydelsesalderen bliver dog gradvist forhøjet til 64 år fra 2014 til 2023
- Have indberettet værdien af pensioner
- Have bopæl i Danmark eller i et andet EØS-land.
Fleksydelsens størrelse afhænger af, hvornår man er født, og om man har pensioner og andre indtægter.
Der har været mulighed for kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag i 2012, 2018 og 2022. Fra 2014 til 2017 blev fleksydelsesalderen hævet med et halvt år om året, hvilket i disse år har ført til en faldende population. Den 1. maj 2015 overgik ansvaret for udbetaling af fleksydelse fra kommunerne til ATP.
- Målingsvariable 1: Antal personer
Viser, hvor mange unikke personer, der har modtaget fleksydelse indenfor den valgte periode. - Målingsvariable 3: Antal fuldtidspersoner
Viser antal personer, omregnet til fuldtidspersoner på fleksydelse. - Målingsvariable 4: Fuldtidspersoner i pct. af arbejdsstyrken
Viser antal personer, omregnet til fuldtidspersoner, på fleksydelse opgjort som andel af de 16-66-årige i arbejdsstyrken. - Målingsvariable 5: Fuldtidspersoner i pct. af befolkningen
Viser antal personer, omregnet til fuldtidspersoner, på fleksydelse opgjort som andel af de 16-66-årige i befolkningen.
Hvordan er målingen beregnet?
Målingsvariable 1: Antal personer
Målingsvariablen er opgjort som antal unikke personer, der har modtaget fleksydelse i den valgte periode. Personer, der har modtaget fleksydelse flere gange inden for den valgte periode, tæller kun med én gang i opgørelsen. Hvis man f.eks. har valgt perioden ét år, og en person har modtaget fleksydelse to eller flere gange inden for dette år, vil personen således kun tælle som én person i opgørelsen.
Personer tæller kun med, hvis de har modtaget et beløb i fleksydelse, der er større end nul kroner. Sker der i perioden en modregning eller et fradrag af det fulde udbetalte beløb, betragtes personen ikke som værende modtager af fleksydelse.
Fleksydelsesalderen stiger i takt med folkepensionsalderen, men minimumsalderen for at modtage fleksydelse har aldrig været lavere end 60 år og det er kun muligt at modtage fleksydelse indtil folkepensionsalderen. Af denne grund udgår personer under 60 år og personer over folkepensionsalderen udgår måneden efter deres fødselsdag.
Målingsvariable 2: Antal fuldtidspersoner
Målingsvariablen er beregnet som antal timer, hver enkeltperson har modtaget fleksydelse inden for den valgte periode divideret med det antal mulige timer, som hele perioden dækker over. Hvis man har valgt perioden ét år, svarende til 1.924 timer, og en person har modtaget fleksydelse i 962 timer, svarende til 26 uger, vil personen tælle med som en halv person i opgørelsen af antal fuldtidspersoner.
Målingsvariable 3: Fuldtidspersoner i pct. af arbejdsstyrken
Målingsvariablen er beregnet som antal fuldtidspersoner (jf. måling 2) divideret med antal personer mellem 16 og 66 år i arbejdsstyrken, dvs. personer som enten er i beskæftigelse eller er ledige.
Målingsvariable 4: Fuldtidspersoner i pct. af befolkningen
Målingsvariablen er beregnet som antal fuldtidspersoner (jf. måling 2) divideret med antal personer mellem 16 og 66 år i befolkningen.
Hvad kan målingen fordeles på?
Udover geografisk område og periode kan målingen fordeles på:
Perioden defineres efter det tidspunkt, hvor fleksydelsen er udbetalt.
Området defineres af fleksydelsesmodtagerens bopælskommune. Ved flytning mellem to kommuner, således at den samme person i den valgte periode modtager ydelse fra to eller flere kommuner, tæller personen med i alle kommuner, men kun én gang i Hele landet.
Hvor kommer data fra?
Ydelsesdata for fleksydelsesmodtagere kommer for perioder efter 1. maj 2015 fra Udbetaling Danmark’s Standard Administrationsløsning (SAL). Ydelsesdata for perioder før 1. maj 2015 kommer fra hver enkelt kommune gennem indberetninger i KMD Aktiv. Der findes valide data fra 2008 og frem.
Tal for arbejdsstyrke og befolkning kommer fra Danmarks Statistik og hentes fra tabellen under Befolkning og arbejdsmarked.
Bopælskommuner kommer fra CPR-registeret.
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen opdateres hver måned.
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontakt-siden.