24.08.2023
Om forsørgelsesudgifter
Målingen viser offentlige forsørgelsesudgifter til uddannelseshjælpsmodtagere. Udgifterne er målt i løbende priser.
Hvad viser målingen?
Målingsvariabel 1: Offentlige forsørgelsesudgifter, løbende priser
Viser de samlede offentlige forsørgelsesudgifter (kommunale + statslige udgifter) til uddannelseshjælp inden for den valgte periode. Udgifterne er målt i løbende priser.
At udgifterne er opgjort i løbende priser betyder, at udviklingen i udgifter fra år til år angiver de faktisk afholdte udgifter til at finansiere uddannelseshjælp. Udgifterne er således ikke er korrigeret for den årlige løbende satsregulering af overførselsindkomster, jf. satsreguleringsloven.
Hvordan er målingen beregnet?
Målingsvariabel 1: Offentlige forsørgelsesudgifter, løbende priser
De offentlige forsørgelsesudgifter er opgjort som forsørgelsesudgifter til passive modtagere af uddannelseshjælp samt modtagere af uddannelseshjælp i aktiveringsforløb, hvor de fortsat modtager ydelse.
Følgende indgår i opgørelsen over offentlige forsørgelsesudgifter:
- Uddannelseshjælp til forsørgere, til ikke-forsørgere og til unge mv. (jf. lov om aktiv socialpolitik)
- Forsørgelse af uddannelseshjælpsmodtagere i tilbud og aktivitetstillæg til visse grupper af uddannelseshjælpsmodtagere (jf. lov om en aktiv beskæftigelsesindsats)
I beregningen indgår der ikke engangsudgifter og udgifter til særlig støtte til personer med høje boligudgifter eller stor forsørgerbyrde.
Målingsvariablen viser forsørgelsesudgifter til [Ydelse]forløb inden for den valgte periode. Det er således forløbets faktiske placering og ikke tidpunktet for, hvornår udgifterne bliver bogført, der afgør perioden for udgiften. I målingen indgår der kun udgifter, der er skattepligtige i form af A-indkomst.
Målingsvariablen er beregnet på baggrund af kommunernes bogføring i det kommunale regnskabs- og budgetsystem. I regnskabssystemet bogføres udgifter til forsørgelsesydelser på en række kontogrupper. Beregningen af uddannelseshjælp tager kun udgangspunkt i de kontogrupper, som der bliver brugt til bogføring af uddannelseshjælp.
Perioder, hvor ledige modtager løntilskud, indgår ikke opgørelsen af forsørgelsesudgifter.
De offentlige forsørgelsesudgifter er opgjort som summen af de kommunale og statslige forsørgelsesudgifter til uddannelseshjælp inden for den valgte periode.
Øvrige opmærksomhedspunkter
Fra 1. september 2015 blev der indført en selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt en overgangsydelse (ændret betegnelse fra integrationsydelse januar 2020). Ydelserne træder i stedet for uddannelses- eller kontanthjælp for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte udlændinge samt personer, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet. Fra 1. juli 2016 får alle i denne gruppe selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse. Indførelsen af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse betyder, at udviklingen i uddannelses- og kontanthjælp efter 1. september 2015 skal tolkes med varsomhed.
Hvad kan målingen fordeles på?
Udover geografisk område og periode kan målingen fordeles på:
- Køn
- Alder
- Herkomst
- Visitationskategori
Disse data er for alle personer opgjort den sidste dag, den enkelte modtog uddannelseshjælp inden for den valgte periode. Hvis en person er flyttet mellem to kommuner inden for den valgte periode, tæller personen med i opgørelsen for begge kommuner, men kun som én person for hele landet. Det samme gør sig gældende, hvis en person skifter aldersgruppe eller visitationskategori i perioden.
Hvor kommer data fra?
Data kommer fra kommunale sagsbehandlings- og økonomisystemer samt AMFORA.
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen bliver opdateret hver måned
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontaktsiden