07.08.2024
Om antal personer og fuldtidspersoner for førtidspension
Bemærk: Alle udbetalinger af seniorpension er trukket ud af førtidspensionsmålingen.
Hvad viser målingen?
Måling 1: Antal personer
Målingen viser, hvor mange personer der har modtaget førtidspension inden for den valgte periode.
Måling 2: Antal fuldtidspersoner
Målingen viser antal personer omregnet til fuldtidspersoner på førtidspension ved hjælp af den gennemsnitlige varighed inden for den valgte periode.
Måling 3: Fuldtidspersoner i pct. af arbejdsstyrken
Målingen viser antal fuldtidspersoner på førtidspension opgjort som andel af de 16-66-årige i arbejdsstyrken.
Måling 4: Fuldtidspersoner i pct. af befolkningen
Målingen viser antal fuldtidspersoner på førtidspension opgjort som andel af de 16-66-årige i befolkningen.
Det skal bemærkes, at Invaliditetsydelse ikke indgår i opgørelsen. Invaliditetsydelse gives til personer der modtager førtidspension efter gammel ordning, som kommer i beskæftigelse og får pensionen gjort hvilende.
Hvordan er målingen beregnet?
Måling 1: Antal personer
Målingen er opgjort som antal enkeltpersoner, der har modtaget førtidspension i den valgte periode. Personer, der har modtaget førtidspension flere gange inden for den valgte periode (hvilket vil være ret sjældent), tæller kun med én gang i opgørelsen. Hvis man f.eks. har valgt perioden ét år, og en person har modtaget førtidspension to eller flere gange inden for dette år, vil personen således kun tælle som én person i opgørelsen.
Måling 2: Antal fuldtidspersoner
Målingen er beregnet som antal måneder, hver enkeltperson har modtaget førtidspension inden for den valgte periode divideret med det antal måneder, som hele perioden dækker. Hvis man har valgt perioden ét år – og dermed 12 måneder – og en person har modtaget førtidspension i 6 måneder, vil personen tælle med som en halv person i opgørelsen af antal fuldtidspersoner.
Måling 3: Fuldtidspersoner i pct. af arbejdsstyrken
Målingen er beregnet som antal fuldtidspersoner (jf. måling 2) divideret med antal personer mellem 16 og 66 år i arbejdsstyrken, dvs. personer som enten er i beskæftigelse eller er ledige.
Måling 4: Fuldtidspersoner i pct. af befolkningen
Målingen er beregnet som antal fuldtidspersoner (jf. måling 2) divideret med antal personer mellem 16 og 66 år i befolkningen.
Hvad kan målingen fordeles på?
Målingen skal fordeles på geografisk område og periode. Derudover kan målingen fordeles på køn, alder og herkomst. Disse data er for alle personer opgjort den sidste dag, den enkelte modtog førtidspension inden for den valgte periode.
Aldersmæssigt afgrænses målingen til at indeholde personer indtil de er nået folkepensionsalderen, og tæller således kun med til og med den måned, hvor de når folkepensionsalderen. Evt. udbetalinger, der ligger efter folkepensionsalderen frasorteres. Målingen tager hensyn til skiftende folkepensionsalder, som eksempelvis i 2018 var 65 år, mens den i 2020 var 66 år. Dermed vil populationen af 65+ årige være stigende i denne periode.
Hvis en person er flyttet mellem 2 kommuner inden for den valgte periode, tæller personen med i opgørelsen for begge kommuner, men kun som én person for hele landet. Det samme gør sig gældende, hvis en person skifter aldersgruppe mellem 2 perioder med førtidspension. Personen vil i opgørelsen tælle med i begge aldersgrupper, men kun som en person for hele landet.
Personen tilknyttes den kommune, hvor vedkommende har bopæl i følge cpr-registret ultimo den måned, som udbetalingen af førtidspensionen vedrører.
Når målingen fordeles på kommuner, vil der forekomme registreringer under "Uoplyst Kommune". Disse indeholder bl.a. udbetalinger af pension til personer bosat i udlandet.
Læs mere om fordelingsvariable
Hvor kommer data fra?
Data kommer fra Udbetaling Danmark Pension fra 1. marts 2020, tidligere kom data fra KMD's register for sociale pensioner. Tal for arbejdsstyrke og befolkning kommer fra Danmarks Statistik.
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen opdateres hver måned. Ved valg af måling fremkommer en uddybning af den valgte målingsgruppe, der bl.a. oplyser hvornår målingen sidst blev opdateret, og hvornår den næste opdatering forventes. Du kan i øvrigt få et fuldt overblik over opdateringskadencen for alle målinger under topmenupunktet Opdateringskalender.
Flere spørgsmål?
Kontakt :Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Vermundsgade 38, 2100 København Ø, telefon 72 21 74 00, Viden og Analyse/ e-mail jobindsats@star.dk